Bel ağrısı sebepleri nelerdir?

17.01.2121

Günlük yaşantıdaki hareketsizliğin etkisiyle ve ofis ortamında geçirilen sürelerin uzamasıyla bel ağrısında artış görülmektedir. Genç nüfusun bilgisayar ve cep telefonu meşguliyetinin artmasıyla da uzun süreli sakıncalı pozisyonda kalmaları sonucunda bel ağrısı şikayetinin görülmesi 15-16 yaşlarına kadar düşmüş durumdadır.

Bel ağrısının birçok sebebi bulunabilir. Bunlar arasında en sık görüleni bel fıtığıdır. Bel fıtığı omurgalar arasında bulunan esnek olan disk materyalinin dışarı taşarak omurilik veya sinir köklerine bastırarak ağrıya neden olmasıdır. Derecesine bağlı olarak, bel fıtığı ağrı haricinde başka bulgulara da neden olabilir. İlgili sinir kökünün sıkışmasıyla halk arasında “siyatik” denilen kalça arkasından bacağa yayılan ağrı oluşabilir. Bu ağrı bel ağrısı olmadan tek ağrı olarak bile görülebilir. Ayrıca fıtığın çok büyük olduğu ve sinir kökünü ciddi derecede sıkıştırdığı durumlarda bacakta uyuşma ve ayak düşmesi gibi güç kaybı oluşabilir. Bel fıtığının şiddetine ve bulgularına göre ilaç kullanımı, fizik tedavi ve cerrahi gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Bel ağrısının sık görülen bir başka sebebi de kas ağrılarıdır. Bunlar uzun süre yanlış ve sabit pozisyonda oturmaya bağlı kas ağrıları olabileceği gibi, soğuk havadan veya psikolojik ortamdan etkilenmeye bağlı “kulunç” olarak bilinen fibromiyalji olabilir. Özellikle ofis ortamında uzun süre oturanlarda pozisyonel kas ağrıları sık görülmektedir. Bu hastalardaki ağrı uzun sürede ortaya çıkmakta, sabah saatlerinde ağrı azken, akşama doğru artış göstermektedir. Ofis ortamında çalışanların bel destekleri kullanmaları korunma açısından önemlidir. Ayrıca saat başı hareket ederek esnemeye yönelik birkaç basit bel hareketinin yapılması da fayda sağlamaktadır. Dış ortam şartlarına bağlı oluşan fibromiyaljideki bel ağrısında bel bölgesinin sıcak tutulması önerilmektedir. Hafif şekilde yapılacak masaj da kasların gevşemesi açısından önemlidir. Fibromiyalji genelde stresli ortamlarda çalışan özellikle kadınlarda sık görülmektedir. Psikolojik olarak gerilen çalışanlarda kaslarda gerilme olmakta ve ağrıya sebep olmaktadır. Psikolojik olarak gerginliği olan ve bel ağrısı çekenlerde tedaviye antidepresan eklenmelidir.

Bel ağrısının bir diğer nedeni de beldeki anatomik deformasyonlardır. Bel kayması olarak tabir edilen “spondilolistezis” kiloya, aşırı yapılan zorlayıcı spora veya akut travmaya bağlı olarak gelişen omurgaların birbirleri üzerinde kaymasıdır. Genç nüfusta da görülen bu sorunun farklı dereceleri vardır. Hafif düzeyde olup nörolojik sorun oluşturmayanlar kas güçlendirmesiyle kontrol altına alınabilirken, ileri derecede olanlarda cerrahi tedavi gerekebilir.

Bazı kalça problemleri ve iç organ rahatsızlarındaki yansıyan ağrılar bel ağrısıyla karıştırılabilir. Bu nedenle özellikle yapılan radyolojik incelemelerle bel ağrısının kaynağı tam olarak tespit edilememişse, ağrı nedeni olarak farklı odakların araştırılması gerekebileceği de unutulmamalıdır.